Masové kuličky s rajčatovo-smetanovou omáčkou

Redakce
Česká

Co budu potřebovat?

500 g vepř. plece | 200 ml smetany 12 % | 2 lžíce cukru | 3 plátky toast. chleba | omáčka | 100 g rajského protlaku | 250 ml vývaru | 1 menší cibule | sůl a pepř | olej

Jak na to?

Vepřové nakrájíme na kostky a umeleme. Cibuli emně nakrájíme na kostičky. Plátky toastového chleba namočíme do smetany a necháme v chladu vsáknout.
V míse promícháme umleté maso s namočeným chlebem, včetně smetany, v pastovitou hmotu.
Osolíme a opepříme. Mokrýma rukama z masové hmoty tvoříme kuličky, které zvolna smažíme na oleji dorůžova. Hotové masové kuličky přendáme do pekáčku. Ve vzniklém výpeku necháme zpěnit cibulku, kterou zalijeme vývarem a vmícháme rajčatový protlak.
Necháme přejít varem a podle chuti osladíme a osolíme.
Troubu předtopíme na 160 °C.
Masové kuličky přelijeme rajčatovou omáčkou a necháme ještě 15 minut v troubě prohřát.