Dvouctihodné koláče

Redakce
Česká

Co budu potřebovat?

250 g hladké mouky
250 g polohrubé mouky
lžička soli | 100 g másla
100 ml oleje
hrozinky
3 žloutky
2 lžíce rumu
1 vejce na potření

kvásek: 250 ml teplého mléka
30 g droždí a 3 lž. cukru krystal
3 lžíce hl. mouky

Tvarohová náp

Jak na to?

Do mísy dáme hl. i polohrubou mouku, sůl, kvásek - teplé mléko, hl. mouku, droždí a 3 lžíce cukru smícháme a necháme vykynout. Zamícháme a přidáme v mléce rošlehaný žloutky, zamícháme a přidáme rozehřáté máslo a olej. Hměteme do té doby, až se těsto nelepí na strany mísy. Přikryjeme utěrkou a odstavíme na teplé místo. Necháme kynout asi 45 min. - 1 hodinu. Mezitím si připravíme náplně.

Tvarohová: Měkký tvaroh, žloutek, citrónovou kůru, cukr krystal a vanilkový cukr a mléko, vše společně vyšleháme.

Maková: Mák umeleme a přidáme trochu citrónové kůry, cukr dle chuti a spaříme přibližně 1 dc horkým mlékem. Vše důkladně promícháme.

Drobenka: Do misky si dáme trochu roztátý máslo, cukr krystal a hrubou mouku a hnětem prsty do té doby, než se vše spojí.

Z vykynutého těsta lžící vykrajujeme stejné kousky těsta na pomoučněný vál a uděláme placky, které plníme předem připravenými náplněmi. Na tvaroh můžeme dát hrozinky a vše důkladně zabalíme. Přendáme na vymazaný plech. Potřeme rozšlehaným vajíčkem. Na buchty, které mají náplň tvarohovou přidáme drobenku. Vložíme do trouby a pečeme při 160°C přibližně 30 min. Celkově asi 50 buchet.