Hrachová polévka na slanině

Redakce
Česká

Co budu potřebovat?

200 g suchého hrachu
1-1,5 l vody
150 g anglické slaniny
1/2 malé cibule
mouka na zajíškování
popř. trocha másla
sůl

Jak na to?

Přebraný o opraný hrách přelijeme horkou vodou, necháme do vychladnutí stát a poté uvedeme do varu. Vypneme a necháme přes noc nabobtnat. Trochu osolíme a vaříme doměkka. Zvlášť v hrnci si připravíme na vysmažené slanině cibulku tak, aby zesklovatěla, je-li potřeba, přidáme trochu másla. Zaprášíme moukou a přesmahneme, jako bychom dělali klasickou jíšku. Zalijeme vodou z hrachu, promícháme a mírně vaříme, mezitím si rozmixujeme 3/4 vařeného hrachu a vložíme do polévky. Zbytek celého hrachu do polévky dáme nakonec, aby jednotlivé kuličky hrášku plavaly v polévce.
Vhodné je polévku podávat s osmaženou houstičkou, nebo již zakoupenými krutonky