Martinské rohlíčky

Redakce

Co budu potřebovat?

500 g polohrubé mouky
250 g másla
40 g droždí
1 vejce
1,5 dcl mléka
2 kostky cukru
špetka soli
náplň (tvarohová
maková
ořechová - podle chuti)
cukr moučka + vanilkový cukr na obalení
máslo + rum na potření

Jak na to?

Mléko lehce zahřejeme, přidáme do něj dvě lžíce mouky, 2 kostky cukru, rozdrobíme droždí, rozmícháme dohladka a necháme vzejít. Kvásek pak zpracujeme spolu s máslem, vejcem, moukou a špetkou soli do hladkého těsta. Těsto rozdělíme na 10 přibližně stejných dílů. Každý rozválíme na tenkou kulatou placku a radýlkem rozkrojíme na 8 trojúhelníčků. Na širší stranu každého z nich dáme náplň. Každý máslový rohlíček pak zatočíme, dotvarujeme, přendáme na pečící papír a budeme péci na sucho při asi 180 °C, dokud nezezlátnou. Rozpustíme si máslo, smícháme s rumem a touto směsí potřeme upečené ještě horké máslové rohlíčky, ihned poté je obalíme ve směsi moučkového a vanilkového cukru.