Mexický guláš

Redakce
Mexická

Co budu potřebovat?

600 g předního (nebo zadního) hovězího masa
80 g sádla (nebo oleje)
2-3 střední cibule
2 lžičky mleté sladké papriky
sůl
1/2 lžičky drceného kmínu
rovná lžička majoránky
2 lžíce hladké mouky
2 stroužky česneku
1/4 l vývaru z kostky bujónu
100 g strou

Jak na to?

Nejdříve si opláchneme a osušíme maso a nakrájíme ho na kostky. Potom si oloupeme cibuli a nakrájíme na kostičky. Připravíme si vývar, nebo necháme v horké vodě rozpustit kostku "gulášová šťáva" - připravená tekutina nám bude sloužit na podlévání.
V kastrolu necháme rozpálit sádlo (lze použít i olej, ale výsledná chuť je trochu jiná), na něm osmahneme dozlatova nakrájenou cibuli, přidáme nakrájené maso a po všech stranách ho orestujeme. Potom ho poprášíme hladkou moukou a necháme trochu opražit. Přidáme mletou sladkou papriku, sůl, drcený kmín, prolisovaný česnek, vše zamícháme a opět trochu osmahneme.
Potom za stálého míchání postupně podléváme vývarem až je maso "zatopené".
Přidáme majoránku a kečup, promícháme a pod pokličkou necháme maso dusit do změknutí. Občas zkontrolujeme, zamícháme, případně přilijeme vývar. Když je maso měkké, guláš ochutnáme a případně ochutíme. Můžeme přidat i dvě lžíce sterilovaného hrášku, který necháme pouze prohřát. Na talíři guláš posypeme nahrubo strouhaným sýrem a případně i na nudličky rozkrájenou šunkou. Vhodnou přílohou je rýže, knedlík či chléb, hodí se zapít pivem.
Poznámka:
Vzhledem k delší době úpravy masa se vyplatí dělat v papiňáku. Papinův hrnec zavíráme v okamžiku, kdy se maso má dusit a odkryjeme po 35 až 40 minutách.
-podávat s bílím jogurtem