Venkovský chléb

Redakce
Čínská

Co budu potřebovat?

1 hrnek vody | 3 1/2 hrnku hl. mouky, 1 hrnek lze nahradit moukou celozrnnou | 1 1/2 lžičky soli | 1 lžička cukru | 1 1/2 lžičky instantního droždí

Jak na to?

Všechny suroviny dáme do pečící nádoby, začneme vodou a droždí dáme až nakonec, zapneme program " TĚSTO ".
Po ukončení programu těsto vyklopíme a hněteme asi 2 -3 minuty. 1/4 těsta oddělíme. Ze zbytku vytvoříme kouli a dbáme aby záhyby byly uprostřed. Kouli přeneseme na vymazaný plech a tlakem dlaně ji zploštíme. Opakujeme i s menším kusem. Oba necháme kynout na teplém místě asi 20 min. Menší díl opatrně posadíme na větší a palcem uděláme do obou kusů důlek až dospodu. Opět necháme asi 20 min kynout. Chleba potřeme vodou a posypeme kmínem a hrubou solí.
Troubu předehřejeme na 220°C, poté snížíme na 190°C a chleba pečeme asi 30 min dokřupava. V nejvyšším místě zkusíme propíchnout chleba špejlí, pokud se těsto nelepí, chléb vyndáme a necháme vychladnout na mřížce.
Autorka receptu garantuje trvanlivost chleba 4 - 5 dní, toto nemám vyzkoušené, u nás nepřežil nikdy více jak dva dny.
Je vynikající v obou variantách: pouze s hladkou moukou - pak je bílý a chutná asi jako veka, nebo i s celozrnnou moukou - pak chutná jako klasický kmínový.