Větrníky - sladké

Redakce
Česká

Co budu potřebovat?

1/4 l vody
130 g sádla
240 g hrubé mouky
6 vajec
1 vejce nebo bílek na potření

Jak na to?

V osolené vodě rozpustíme sádlo a přivedeme k varu. Do vroucí vody vsypeme mouku a rychle mícháme, aby se neutvořily žmolky. Hrnec posuneme na půl plotýnky a tak dlouho mícháme na mírném teple, až je těsto hladké, pak odstavíme. Jakmile těsto vystydne, vmícháváme postupně vejce - každé asi 4 minuty. Mícháme, dokud není hladké a lesklé. Na vymazaný, moukou vysypaný plech silnou trubičkou stříkáme větší hromádky a potíráme vejcem nebo bílkem. Vkládáme do hodně rozpálené trouby (220°C), aby rychle nabylo. Troubu neotvíráme aspoň 5 minut, jinak těsto spadne. Když je propečené, můžeme ztumit teplotu (180°C). Po upečení rozřízneme a plníme buď slazeným sněhem, nejlépe s vařeným cukrem, nebo oslazenou šlehačkou nebo vanilkovým krémem.