Zelí "á la Szekely"

Redakce
Maďarská

Co budu potřebovat?

600 g vepřového masa (kýta, plecko), na 2 cm kostky
150 g slaniny, na plátky
1 kg kyselého zelí
1 velká cibule, na jemné plátky
1 vrchovatá lžička sladké papriky
250 ml kyselé smetany na zahuštění
125 ml kysané smetany
1/2 lžíce hladké mouky

Jak na to?

V kastrolu osmahneme na plátky nakrájenou slaninu do křupava . Nakrájenou cibuli osmahneme na vypečeném tuku po slanině, jakmile začne cibule hnědnout, přidáme papriku, bobkový list, nové koření a zalijeme vývarem nebo vodou. Přidáme maso a necháme pod pokličkou dusit 30 minut.Opláchneme kyselé zelí a přidáme k masu. Do nádoby přidáme tolik vody, aby maso i zelí byly zakryty, uvedeme do varu a vaříme na mírném ohni dokud není maso měkké a tekutina zredukována na minimum.V hrnečku zvlhčíme mouku malým množstvím studené vody, vymícháme hustou pastu a vmícháme 250 ml smetany. Touto směsí pokrm zahustíme .Na talíři polijeme zbyvající smetanou Podáváme s brambory nebo pečivem