Kulajda s liškami a zastřeným vejcem

Redakce
Česká
Hlavní chody

Co budu potřebovat?

250 g
čerstvých lišek nebo jiných lesních hub
1 ks
cibule
2 ks
bobkové listy
2 x 5 kuliček
celého pepře + nového koření
2 snítky
libečku
1/4 lžičky
kmínu
4 ks
velké brambory na kostičky
500 ml
tučné kysané smetany
3 - 4 lžíce
hladké mouky
1 - 3 lžíce
octa podle chuti
4 ks
vejce
1 svazek
čerstvého kopru

Jak na to?

Tenhle recept stačí až pro 8 osob, i když u kulajdy si každý rád přidá... Možná to zvládnete jen ve čtyřech. Houby dejte do hrnce, zalijte 2 litry vody. Přidejte oloupanou cibuli, bobkový list, celé koření, kmín, libeček, sůl. Přiveďte k varu a vařte 15 minut. Mouku rozmíchejte ve smetaně a přidejte trochu studené vody. Směs vlijte do polévky přes sítko, zamíchejte a uveďte znovu k varu. 


Potom do polévky nasypte na kostičky nakrájené brambory a vařte do změknutí asi 10 minut. Dochuťte octem a pak do polévky opatrně vyklepněte vejce tak, aby se neporušily žloutky a bílky se zatáhly. Za chvíli promíchejte polévku od dna, aby se vejce nepřichytla, ale zůstala celá. Vařte na mírném plameni asi 3 minuty. Bílky by měly být tuhé, žloutky tekuté. Stáhněte z plotny, vmíchejte čerstvý kopr a dochuťte čerstvě namletým pepřem.