Milánské risotto

Redakce
Italská
Hlavní chody

Co budu potřebovat?

300 g
rýže Arborio nebo Carnaroli
1 špetka
šafránu
2 ks
menší šalotka
2 snítky
čerstvého tymiánu
100 ml
bílého vína
1 litr
hovězího vývaru
70 g
studeného másla
parmezán k
podávání

Jak na to?

Vyzkoušejte milánské risotto jako zajímavou přílohu k rybám nebo pomalu pečenému masu. Dobré je ale i samotné.


Vývar přiveďte k varu a pak stáhněte plotnu na minimum. Šalotku nakrájejte nadrobno a opečte ji na 2 lžicích rozpáleného másla. Přisypte nepropranou rýži (tentokrát o škrob stojíme), šafrán a míchejte, aby se zrnka obarvila a obalila tukem. Přilijte víno a nechte odpařit. Pak rýži podlijte částí vývaru a míchejte, dokud se tekutina nevstřebá, teprve pak přidejte další sběračku. Osolte a pokračujte v procesu, dokud není rýže uvařená na skus. Na závěr vmíchejte zbylé máslo, lístky tymiánu a ihned podávejte posypané parmezánem.