Slaný koláč s červenou řepou a žervé

Jitka Adámková
Česká
Předkrmy

Co budu potřebovat?

120 g
hladké mouky
100 g
celozrnné mouky
1/2 ks
prášek do pečiva
60 g
másla
1 ks
vejce
50 ml
vody
650 g
vařené červené řepy
300 g
žervé
2 ks
vejce
1 lžička
soli
1 lžička
tymiánu
1 strouček
česneku
1 špetka
pepře

Jak na to?

Do mísy nasypte mouku, promíchejte se solí a kypřícím práškem. Prsty zapracujte máslo. Do vzniklé drobenky zapracujte vejce a vodu. Vypracujte pružné těsto.Těsto rozválejte do tvaru kola a vyložte jím koláčovou formu.Těsto vytáhněte ke krajům. Vložte do lednice nebo na chvíli do mrazáku, aby ztuhlo.
Troubu rozehřejte na 180 ⁰C. Do těstem vyložené formy rozložte alobal a nasypte do něj luštěniny nebo rýži. Dejte korpus do trouby a pečte „naslepo“ 20 minut.Než se korpus upeče, připravte náplň. Řepu nastrouhejte na struhadle najemno.
Přimíchejte rozšlehaná vejce,žervé, tymián, česnek, sůl a pepř.Z trouby vyndejte korpus. Vysypejte obsah s alobalem.
Náplň rozetřete do upečeného korpusu a pečte 45 minut.