ČOKOLÁDOVÝ COP

Taťána Poslušná
Mexická
Dezerty

Co budu potřebovat?

400 g
mouka Zlatka PENAM
2 ks
žloutky
60 g
rozpuštěného másla Madeta 82%
1 lžíce
citrónová kůra
200 ml
Jihočeské mléko lahodné polotučné 1,5%
60 g
cukr moučka
30 g
kvasnice
1 špetka
sůl
6+4 lžic
změklého másla Madeta 82% na náplň a polevu
1/3 hrnek
mandlové lupínky
75+55 g
třtinový cukr na náplň a polevu
0,5 hrnek
kakao holandského typu
2 ks
žloutky
1,5+0,5 lžička
mletá skořice na náplň a polevu
1 špetka
mletý kajenský pepř

Jak na to?


Všechny ingredience vložte do pekárny na program těsto a nechte zpracovat těsto.
Pokud nemáte pekárnu, zadělejte si kvásek z vlažného mléka, špetky cukru a kvasnic,
V mísce prošlehejte rozpuštěné máslo se žloutkem. Ve velké míse smíchejte mouku s cukrem a solí. Přidejte směs másla a žloutků a kvásek a zpracujte těsto. Vyklopte na vál a uhněťte hladké a nelepivé těsto, trvá to asi 6 minut. Pak těsto přendejte do mísy a nechte pod utěrkou na teplém místě vykynout až zdvojnásobí objem, asi 1hodinu.

Mezitím si nachystejte
náplň
6 lžic másla, změklého
1/3 hrnku mandlových lupínků
75 g třtinového cukru
1/2 hrnku kakaa holandského typu
2 velké žloutky
1 a 1/2 zarovnané lžičky mleté skořice
1 lžička hladké mouky + na poprášení
špetka mletého kajenského pepře
NA POLEVU
55 g třtinového cukru
1/2 zarovnané lžičky mleté skořice
4 lžíce másla, rozpuštěného

1 Plech vyložte pečicím papírem. Rozmixujte máslo, mandle, cukr, kakao, žloutky, skořici, mouku a kajenský pepř na pastu. Na pomoučněné pracovní ploše rozválejte těsto na obdélník zhruba 25x46 cm.
2 Rozetřete na něj kakaovou směs, přičemž nechte 2 cm okraj prázdný. Prázdné okraje potřete vodou a z delší strany těsně sviňte roládu. Čistý okraj lehce přitiskněte, abyste náplň uzavřeli uvnitř. Položte na tác švem dolů a dejte na 30 minut ztuhnout do mrazáku.
3 Rolku podélně překrojte napůl a přesuňte na plech vyložený pečicím papírem. Na vzdálenějším konci stiskněte oba konce řeznou stranou k sobě. Obě poloviny zapleťte tak, aby vynikla efektní řezná strana. Konce zase stiskněte a oba zatočte pod cop. Zlehka zakryjte cop potravinářskou fólií a na teplém místě nechte ještě 30 minut kynout.
4 Troubu předehřejte na 175 °C. Sejměte z copu fólii. Pečte 30–35 minut dozlatova, v polovině pečení plech otočte.
5 Na polevu smíchejte cukr se skořicí. Horký upečený cop potřete máslem a mírně posypte skořicovým cukrem. Nechte vychladnout a posypte dalším skořicovým cukrem.