Telecí kýta pomalu pečená na slanině a houbách provoněná kmínem se šípkovou omáčkou a kapucínským knedlíkem

Alena Klečková
Česká
Hlavní chody

Co budu potřebovat?

500 g
telecí kýta
1 ks
Gazdovský špek
1 čl
drcený kmín, sůl, pepř
1 PL
oleje
2+2 kusy
cibule – nasekat na jemno mrkve – nastrouhat nahrubo nebo nasekat na malé kostičky ,větší petržel – nastrouhat nahrubo nebo nasekat na malé kostičky
2 PL
másla Madeta (nejlépe obsah tuku 82%
5 ks
Bobkový list, černý pepř, jalovec (od oka cca 5kuliček )+ tymián
2 čl
cukr krupice
3 PL
šípkové marmelády + sušené šípky
1 dcl
vody
1 hrst
sušených hub
1 dcl
červené víno
200 ml
hovězí vývar
1 kapsle
želé kapsle šťáva na světlá masa
2 ks
3rohlíky nakrájet na kostičky
1 čl
Nasekaná petrželka Sůl, pepř
70 g
slaniny na kostičky
2 ks
vejce (zvlášť vyšlehat bílky)
120 g
hrubé mouky
100 ml
plnotučného mléka Madeta

Jak na to?

500g telecí kýta
Gazdovský špek
1Čl drcený kmín, sůl, pepř
1PL oleje

1cibule – nasekat na jemno
2mrkve – nastrouhat nahrubo nebo nasekat na malé kostičky
1větší petržel – nastrouhat nahrubo nebo nasekat na malé kostičky
1PL másla Madeta (nejlépe obsah tuku 82%
Bobkový list, černý pepř, jalovec (od oka cca 5kuliček )+ tymián
1čl cukr krupice
3PL šípkové marmelády
1dcl vody
hrst sušených hub


Telecí kýtu odblaníme, omyjeme,svážeme do válečku, nasolíme, opepříme a prošpikujeme slaninou, pokmínujeme a dáme stranou .
Základ- orestujeme na tuku cibuli, mrkev, petržel, osolíme, opepříme, přidáme máslo, divoké koření, cukr, šípkovou marmeládu , hrst sušených hub a vložíme spolu s kýtou do pekáče a podlijeme vodou . Pomalu pečeme přikryté 2,5hodiny na 160C (stupeň 4)

Základ na omáčku :

2mrkve – nastrouhat nahrubo
1PL krupicový cukr
Oříšek másla Madeta
1dcl červené víno
Sušené šípky- dá se koupit i sušená směs s názvem „ šípková omáčka“
Hovězí vývar - nesolený!!!
Na závěr vmíchat želé kapsli - šťáva na světlá masa na dochucení


Orestujeme nastrouhanou mrkev, přidáme cukr, necháme zkaramelizovat a zastříkneme červeným vínem. Přidáme šípky, podlijeme vývarem a dusíme do měkka, poté přidáme výpek z kýty včetně zeleniny, propasírujeme a dochutíme , použila jsem šťávu na světlá masa v kapsli a dál už jsem nic nemusela přidávat , zahustíme hladkou moukou rozmíchanou v troše omáčky, krátce povaříme.


Kapucínský knedlík :

3rohlíky nakrájet na kostičky
70g slaniny na kostičky
2 vejce (zvlášť vyšlehat bílky)
120g hrubé mouky
100ml plnotučného mléka Madeta
Nasekaná petrželka
Sůl, pepř



Nakrájíme žemli na kostky, orestujeme na malém množství tuku a necháme zchladnout. Na stejné pánvi rozpustíme máslo, orestujeme anglickou a dáme zchladnout. Do mísy dáme hladkou mouku a mléko, žloutek, přidáme žemli, uzené a vše důkladně promícháme, opatrně vmícháme bílky ,vyválíme 2 menší šišky a vaříme v ubrousku na páře nebo v parním hrnci cca 15min.