Slaný dort z domácího chleba

Michaela Hromková
Česká
Předkrmy

Co budu potřebovat?

1 ks
Domácího chleba
2 ks
Plesnivec
5 ks
Vejce natvrdo
1 ks
Cibule
100 g
Jihočeské Lipno extra smetanové
100 g
Majonézy
2 balení
Jihočeské pomazánkové tradiční máslo bez příchuti
200 g
Salám vysočina
500 g
Jihočeský Eidam 30%
Sůl
Pepř
Potravinářské barvivo

Jak na to?

Vajíčka uvařená natvrdo, cibuli a plesnivce nakrájíme nadrobno. K nakrájeným surovinám přimícháme měkký sýr a majonézu. Dle chuti osolíme a opepříme. Domácí chléb zbavíme kůrky, dvakrát podélně rozřízneme a oba pláty potřeme silnější vrstvou pomazánky z plesnivce. Kraje dortu a vrchní plát potřeme pomazánkovým máslem.
Tvrdý sýr spolu se zarovnanou lžičkou potravinářského barviva zabalíme do igelitového sáčku a ponoříme do vodní lázně. Když je sýr rozehřátý, sáček vyndáme a sýr propracujeme. Opakujeme tak dlouho, dokud nedosáhneme sjednocené barvy. Poté dáme sýr znovu do vodní lázně. Rozehřátý sýr vyklopíme na vál a vyválíme placku, kterou přeneseme na dort. Nevzhledné okraje odkrojíme.
Dort můžeme dozdobit dle naší libosti například růžičkami z koleček salámů a okurky.