Čokoládový dort se šlehačkou a mátovým karamelem

Alena Klečková
Anglická
Dezerty

Co budu potřebovat?

275 g
moučkového cukru
1 hrst
velká hrst máty, jemně nasekané
250 g
hořká čokoláda (70 procent kakaové sušiny), rozbité na kousky
125 g
Jihočeské máslo 82%
6 ks
6 středně vejce z volného výběhu (2 celá, 4 oddělené, a z těch čtyř oddělených použijeme pouze 3 žloutky)
1 čl
olej
400 ml
Jihočeská smetana ke šlehání 33%
4 pl
moučkového cukru
6-8 kapek
mátového extraktu

Jak na to?

❶ Předehřejte troubu na 180C
Potřete plech na pečení trochou oleje.
Dále budete potřebovat pečící dortovou formu o průměru 23 cm , u které dno vystelete pečícím papírem (nejlépe je vystřihnout kruh podle formy) a okraje potřete olejem
❷ Vezmete 100 g moučkového cukru, který dáme do hrnce a na mírném ohni rozpustíme na karamel. Nemícháme, jen třeseme hrncem na plotně. Jakmile je směs tekutá a zlatavá přidáme do této směsi nasekanou čerstvou mátu. Tuto směs nalejeme na plech a necháme ztuhnout a vychladnout, poté ztuhlou placku polámeme . Polovinu si nalámeme na větší kousky, které budou sloužit na závěr na ozdobu, zbytek si rozbijeme třeba válečkem na menší kousky, které vmícháme posléze to těsta.
❸ V misce nad vodní lázní rozpustíme čokoládu .(Mísa se nesmí dotknout vody.) Přidejte máslo a míchejte, dokud neroztaje. Mísu se směsí odstavte mírně vychladnout.
❹ Šlehejte 2 celá vejce a 3 žloutky s moučkovým cukrem do zhoustnutí, dokud směs není světla a nadýchaný. Přilejte opatrně čokoládovou směs, pak vmícháme rozdrcený karamel.
❺ V jiné misce rozšleháme 4 bílky na tuhý sníh, přidejte zbývající 100g cukru a šlehejte dokud sníh netvoří pevné špičky
❻ Bílky opatrně po lžících vmíchejte do čokoládové směsi. Lžící opatrně přeneste směs do připravené formy a pečeme 35-40 minut, dokud střed koláče nebude tuhý. Vyndejte z trouby a nechte vychladnout. Nebojte se, pokud uprostřed klesne korpus trochu - to se často stává u koláče bez mouky. Po vychladnutí přeneste koláč na servírovací talíř.
❼ Vytvoříme si šlehačkovou vrstvu- Do mísy dáme šlehačku, cukr a mátový extrakt a vyšleháme do tuhé konzistence, pozor ať šlehačku nepřešleháte.
❽ Lžící opatrně nandáme šlehačkovou vrstvu na korpus
❾ na závěr ozdobíme zbývajícími kousky mátového karamelu, který jsme si na začátku odložili