Borůvkovo citrónový dort

Adéla Hrdličková
Italská
Dezerty

Co budu potřebovat?

350 g
hladká mouka
230 g
změklé máslo
250 g
cukr krystal
4 ks
vejce
1 ks
citrón
1/2 lžička
prášek do pečiva
1/2 lžička
jedlá soda
1 špetka
sůl
500 g
lesní ovoce
750 g
mascarpone
150 g
cukr moučka
80 g
hořká čokoláda
20 ks
sněhové pusinky

Jak na to?

První den upečeme korpus. Troubu předehřejeme na 180 stupňů a formu vyložíme papírem. Změklé máslo vyšleháme do světlé pěny. Postupně zašleháme cukr krystal. Následně zašleháme jedno vejce po druhém. Přidáme citrónovou kůru a šťávu a znovu zašleháme. Do druhé mísy prosejeme mouku s kypřícím práškem, sodou a solí. K vaječné směsi postupně přiléváme mléko a přisypáváme moučnou směs. Těsto nalijeme do formy a povrch uhladíme. Pečeme 80 minut. Vyndáme z trouby a vyklopíme z formy. Necháme vychladnout na mřížce.
V kastrůlku svaříme 200 g ovoce s 50 g cukru moučka. Propasírujeme přes jemné sítko a uschováme do druhého dne.
Mascarpone prošleháme se 100 g cukru. Oddělíme zhruba třetinu a promícháme ji s ovocnou omáčkou. Korpus nadvakrát prořízneme. Jedno patro promažeme světlým krémem, druhé fialovým krémem. Trochu obarveného krému si necháme na mramorování.
Dort omažeme po bocích světlým krémem a špičkou nože uděláme puntíky barevným krémem. Dlouhým rovným nožem dokonale uhladíme.
Rozpustíme čokoládu v mikrovlnce nebo ve vodní lázni. Po horním okraji nanášíme čokoládu lžičkou a necháváme stékat. Po zatuhnutí dort obrátíme vzhůru nohama a potřeme vrch dortu zbytkem světlého krému.
Dozdobíme sněhovými pusinkami a zbylým lesním ovocem.