Bezinkový cheesecake

Jitka Adámková
Česká
Dezerty

Co budu potřebovat?

200 g
sušenek
80 g
másla
220 ml
smetana ke šlehání
10 ks
květů(lat) bezu
200 g
měkkého tvarohu
90 g
cukru
3 ks
vejce
1 špetka
soli
150 g
zakysané smetany
1 ks
citron-šťáva

Jak na to?

Rozehřejte troubu na 200 stupňů. Zatímco se trouba rozehřívá, položte na větší mísu cedník, do něj vyklepejte bezinkovou smetanovou směs a nechte odkapávat. Mezitím rozdrťte, rozmixujte nebo rozválejte sušenky, smíchejte s máslem a cukrem a nahňácejte do po stranách máslem vymazané dortové formy. Doporučuji dospod formy kruh z pečícího papíru, jednotlivé kousky se pak budou mnohem lépe nabírat. Nechte cca 10 minut zapéct a mezitím si připravte krém.

Smíchejte tvaroh s cukrem a po jednom přidejte vejce. Vzpomeňte na odkapávající smetanovou směs a zkuste ji zmáčknout, ať z ní dostanete co nejvíc smetany, tu následně ji vlijte do tvarohovo-vaječného mixu a dochuťte citronovou šťávou (případně trochou cukru).

Dejte vařit asi dva litry vody a co nejblíž pod mřížku, na kterou obvykle kladete zapékací nádoby a dortové formy, vložte hluboký plech. Vyjměte formu s korpusem a do hlubokého plechu vylijte vařící vodu. Snižte teplotu na 170 °C, na předpečený korpus nalijte tvarohovou směs a formu opět vraťte na mřížku. Pára bude udržovat náplň hezky vlhkou a korpus přitom nezmokne. Pečte asi 30 minut, cheesecake by se měl ještě uprostřed trochu pudingově třást. Nyní můžete potřít zakysanou smetanou, nebo klidně počkejte, až trochu vychladne.