Vánoční makronky

Petr Kneblík
Francouzská
Dezerty

Co budu potřebovat?

250 g
máslo
100 g
fondánová hmota
20 g
dezertní poleva
75 g
voda
230 g
cukr krupice
1 ks
potravinářské barvivo
170 g
bílků
230 g
mandlové moučky
230 g
cukr moučka

Jak na to?

Ingredience na náplň:
250 g másla
100 g fondánové hmoty
20 g dezertní polevy


Ingredience na rozvar:
75g vody
230g cukr krupice
potravinářské barvivo gelové

Ingredience na makronky:
170 g bílků
230 g mandlové moučky
230 g moučkového cukru


Náplň:

1) máslo nakrájej na kostičky, upni na robot nástavec "balónová metla"
2) fondánovou hmotu rozpusť v mikrovlnné troubě a přelij s ní máslo
3) míchej vše v robotu do pěny
4) přijdej dezertní polevu
5) náplň vlož do sáčku a nech v lednici min 1 hodinu

Rozvar:
1) svař vodu s cukrem do konzistence sirupu, přidej 3 kapky potravinářského barviva
2) míchej dokud se barvivo rovnoměrně nespojí se sirupem

Makronky:

1) v míse rozšlehej 85 g bílků, až se vytvoří sníh, přilej horký cukrový rozvar, míchej do tuhého sněhu
2) v druhé míse smíchej mandlovou moučku, cukr moučka a bílky
3) přidej třetinu vychladlého sněhu, pak promíchej a přidej zbytek sněhu, míchej vše do konzistence polotekutého těsta
4) přendej vše do cukrářského sáčku
5) vytvaruj na plech malá kolečka, s plechem opatrně klepni o stůl ať z makronek uniknou vzduchové bublinky
6) peč v troubě na 140 C (bez ventilace) po dobu 18 - 20 minut
7) po vychladnutí polovinu makronek nastříkej krémem a spoj druhou polovinou makronek

Recept je koncipován na 25 ks makronek, u nás však rychle mizí, proto jich dělám vždy rovnou několik druhů :)