Lasagne s karamelizovanými hruškami a tvarohem

Alena Maňáková
Italská
Dezerty

Co budu potřebovat?

12 plátků
těstovin lasagne
750 g
Jihočeský tvaroh tučný 250 g
0,5 litr
Jihočeská smetana ke šlehání 33%
2 ks
vejce
4 ks
hrušky
150 g
cukru
1 ks
vanilkový lusk
1 lžíce
vanilkového pudinku
50 g
Jihočeské máslo 82%

Jak na to?

Hrušky oloupeme, zbavíme jádřinců a nakrájíme na plátky. Na pánvi si rozpustíme máslo, přidáme hrušky a posypeme 50 g cukru. Vše opékáme, dokud cukr nezkaramelizuje a hrušky nezískají krásně zlatou barvu. Tvaroh, šlehačku, vejce, 100 g cukru, pudink a semínka z vanilkového lusku vyšleháme metlou dohladka. Podle chuti můžeme přidat i trochu rumu. Do pekáčku nejprve nalijeme čtvrtinu tvarohové hmoty, na ni dáme 4 plátky lasagní a na ně polovinu hrušek. Postup opakujeme. Na konci bude vrstva lasagní přikrytá poslední čtvrtinou tvarohu. Zapékací misku přikryjeme alobalem a pečeme na 180 stupňů 30 minut. Poté alobal odstraníme a dopečeme dozlatova. Hotové lasagne pocukrujeme.