Oříškový koláč s hruškami

Michaela Aulická
Česká
Dezerty

Co budu potřebovat?

100 g
špaldové mouky
100 g
mletých lískových oříšků
50 g
měkkého másla
2 lžíce
rumu
1 lžíce
třtinového cukru
1 lžička
skořice
8 ks
menších hrušek, oloupaných pokrájených na malé kostičky
1 lžička
citronové šťávy
200 g
bílého jogurtu
200 ml
mléka
1 ks
vanilkového pudingu
3 lžíce
medu
50 g
mletých ořechů (mandle, vlašské, lískové...)

Jak na to?

• Rukama v míse smícháme suroviny na těsto(mouku, ořechy, máslo, cukr, rum a skořici) a hmotu vtlačíme do dortové formy, vytvoříme mírné okraje a uložíme na chvíli do lednice
• Mezitím si připravíme hrušky
• Smícháme jogurt s mlékem a pudinkovým práškem, osladíme
• Pokrájené hrušky pokapeme citronovou šťávou, rozprostřeme je na těsto a předpřipravený koláč vložíme do trouby vyhřáté na 180°C asi na 5 minut, poté koláč vyjmeme a hrušky zalijeme připravenou pudinkovou směsí
• Vrátíme do trouby a pečeme dalších 5 minut
• Nakonec vršek posypeme namletými ořechy a dopékáme asi 30 minut do zezlátnutí
• Upečený koláč necháme vychladnout a uležet nejlépe do druhého dne