Pečená zelenina - ESCALIVADA

Redakce
Středomořská

Co budu potřebovat?

3 kapie
1 střední cibule
- pak už záleží na Vás: tunák, ančovičky, chleba

Jak na to?

Dá se to dělat dvěmi způsoby, bud péct v troubě nebo opéct na grilu.

V TROUBE: troubu zahřejeme na 200ºC. Na plech (já vyložím pečícím papírem) naskládame kapie v celku i cibuli (na fotce videte i nakrájený lilek, ten k receptu nepatří). Jakmile je trouba zahřátá, dám na asi 50 minut. Když jsou menší ty kapie tak i méně. Většinou to pak vypnu a nechám přes noc takto až to schladne, nebo odpoledne to nechám do večera. Při pečení tak zhruba po půl hodině otočím o 180 stupnu.

NA GRILU: tohohle způsobu využívám po grilování. Když už jsme si ugrilovali maso a nebudu už nic připravovat, využiju horka z uhlíků, na mřížku dám kapie a cibuli a nechám tak opékat, po nějaké době otáčím, až se to opeče. Manžel to dnes nechal déle, tak jsou trochu černější a jde to hůře loupat, ale nic se neděje.

Jakmile jsou kapie a cibule vychlazené, začnu loupat.
Kapie jakoby naříznu, vyteče voda a ostraním vsechna jaderka a konec. Roztahná si to na prkenko a sloupávám venkovní kůžičku, až žádná není. Pak nakrájím asi na 1cm dlouhé pásky. Cibuli klasicky oloupu, ona pri uřezání konce se vyloupne sama a nakrájím na měsíčky.

Má více způsobů využití. Dle Katalánskeho zvyku se naskladájí na talíř kapie, vedle cibule a oni ještě pečou vcelku lilek, který také oloupou. Posolit a polit olivovym olejem, nechat u prostřed stolu at si každý veme jako část přílohy.
My to máme doma rádi třeba na otoustovaném chlebu s tunákem nebo ančovičkama, nebo jako takový salát s tunakem a na drobno nakrajeným česnekem, jen osolit a pokapat olivovým olejem.
Dobrou chut! :-)