Minestrone (italská zeleninová polévka)

Redakce
Italská

Co budu potřebovat?

250 g bílých fazolí
2 lžíce Jihočeského másla
2 nakrájené cibule
2 prolisované stroužky česneku
2 plátky slaniny nakrájené na nudličky
4 oloupaná rajčata
1/4 hrnku nakrájené petrželky
9 hrnků hovězího vývaru
1/4 hrnku červeného vína
1 nakrájená mrkev

Jak na to?

Fazole necháme přes noc nabobtnat, pak je slijeme a necháme okapat. Vložíme je do vroucí vody a vaříme asi 15 minut. Pak je opět slijeme a necháme okapat.
V hrnci rozehřejeme máslo, přidáme cibuli, česnek a slaninu. Za stálého míchání opékáme, až je cibule měkká a slanina křupavá. Přidáme rajčata, polovinu petrželky, fazole, vývar a víno. Zvolna vaříme pod pokličkou asi 3/4 hodiny.
Dále přidáme mrkev, vodnici, brambory, celer a rajčatový protlak. Vaříme přikryté dalších 15 minut. Osolíme, opepříme.
Nakonec přidáme cuketu, fazolky, těstoviny a sýr. Vaříme přikryté 10 až 15 minut nebo dokud zelenina a těstoviny nezměknou. Přidáme zbylou petrželku.
Podáváme ozdobené hoblinami parmazánu (případně zapečeném na kousku chleba ciabatta).