Bifteky s Jalovcovou vůní

Redakce
Americká

Co budu potřebovat?

600 g očištěné svíčkové
4 plátky slaniny nebo panccety
2,5 dcl suchého červeného vína
2 nadrobno nakrájené šalotky
1/2 nadrobno nakrájeného řapíku celeru
2 nadrobno nakrájené mrkve
3 prolisované středně velké stroužky česneku
1 - 2 bobkové listy
1 lž

Jak na to?

Nejprve nakrájejte hovězí svíčkovou přes vlákno na špalíčky asi 5 cm tlusté,každý plátek oviňte proužkem slaniny a upevněte kuchyňským provázkem.
Víno dejte do středně velké misky a přimíchejte šalotku,celer,mrkev,česnek,bobkoví list a tymián.Steaky po obou stranách důkladně potřete olejem a přendejte do zapíkací misy neboo na pekáč.Zalijte maso směsí vína a zeleniny a posypte jalovčinkami.Zbylí olej nalijte na maso a nechte je přikryte 3-5 hodin v lednici; během této doby maso dvakrát nebo třikrát obraťte.
Pokud budete grilovat tak si připravte gril na přímé grilování
a rozpalte na vysokou teplotu min 250 stupňů.
Výjměte maso z marinády a dobře ho osušte.Steaky z obou stran osolte,opepřete a rozložte na gril.Grilujte 4-5 minut z každé strany na střední propečení.Kleštěmi obraťte bifteky také na strany aby se i slanina opekla do křupava.Bifteky dejte na plochou mísu a na povrchu je potřete máslem a před podáváním je nechte 3-5 minut odpočívat přikrité alobalem.
Pokud bude připravovat v teple domova.Rozpal si panev na vysokou teplotu a přidejte 2-3 lžíce sádla cca 100ml.A opečte z prudka z asi 3 min z každé strany a na mírném plameni dodělejte na vámi požadovaný stupeň propečení na středně propečené by mělo stačit ještě 1-2 minuty z každé strany.Pak je postup stejný jako u grilování.K podávání je výborná spolu ze steaky Šalotková omáčka.

Postup na omáčku:
Do vetšího rendlíku nebo hrnce se 2 hrnky vody dejte všechny přísady zpočátku moc nesolte dochutíte až na závěr.Směs přiveďte do varu a pak zmírněte teplotu a mírným varem vařte nepřikryté,až se spotřebuje všechna tekutina,30-40 minut.Občas ,hlavně ke konci směs zamíchejte.Podle potřeby snižte teplotu,aby se šalotky nepřipálily.
Podle chuti omáčku přisolte či připepřete.Omáčka má byt nasládlá,nakyslá a silně kořeněná.(Vydrží až několik týdnů takže se da i uschovat.