Lotrinský koláč
Redakce
Francouzská
Co budu potřebovat?
Těsto:
250 g hladké mouky
125 g másla
3 lžíce studené vody
špetka soli
Náplň:
250 g slaniny
250 ml 33% smetany
150 sýru Madeland nebo Moravského bochníku
4 vejce
sůl, pepř, muškátový oříšek
250 g hladké mouky
125 g másla
3 lžíce studené vody
špetka soli
Náplň:
250 g slaniny
250 ml 33% smetany
150 sýru Madeland nebo Moravského bochníku
4 vejce
sůl, pepř, muškátový oříšek
Jak na to?
Mouku se změklým máslem, solí a vodou rychle zpracujeme v těsto. Pak je rozválíme na pomoučeném válu, přeneseme opatrně do koláčové formy (na dno i po stranách) a dáme na hodinu do lednice. Pak propícháme vidličkou, na dno položíme pečicí papír, na něj nasypeme fazole a pečeme cca 15 minut při 200 °C.
Mezitím připravíme náplň. Nejdříve dozlatova vyškvaříme na kostičky nakrájenou slaninu, tuk slijeme a slaninu ještě necháme na papírové utěrce.
Smetanu smícháme s vejci, osolíme (ale jenom lehce, slaná je slanina i sýr), opepříme, přidáme trochu nastrouhaného muškátového oříšku a na kostičky nakrájený Madeland nebo Moravský bochník.
Koláčové těsto zbavíme fazolí i alobalu a opatrně na něj nalijeme náplň. Pečeme při teplotě cca 180 °C dalších 30 minut (kontrolujeme špejlí).
Koláč chutná nejlépe čerstvý a teplý, ale úspěchy slaví i zastudena.
Mezitím připravíme náplň. Nejdříve dozlatova vyškvaříme na kostičky nakrájenou slaninu, tuk slijeme a slaninu ještě necháme na papírové utěrce.
Smetanu smícháme s vejci, osolíme (ale jenom lehce, slaná je slanina i sýr), opepříme, přidáme trochu nastrouhaného muškátového oříšku a na kostičky nakrájený Madeland nebo Moravský bochník.
Koláčové těsto zbavíme fazolí i alobalu a opatrně na něj nalijeme náplň. Pečeme při teplotě cca 180 °C dalších 30 minut (kontrolujeme špejlí).
Koláč chutná nejlépe čerstvý a teplý, ale úspěchy slaví i zastudena.