Temaki-sushi s lososem

Redakce
Japonská

Co budu potřebovat?

100 g rýže na sushi
2 lžičky japonského rýžového octa (nebo 1 lžička jemného vinného octa)
1/4 lžíce soli
1/4 lžíce cukru
1 ředkev (cca 100 g)
1 cuketa (10 cm dlouhá)
8 listů salátu
400 g uzeného lososa
4 pražené plátky nori (sušený seetang)
2 lžičky

Jak na to?

Rýži omyjeme, povaříme 2 minuty ve 120 ml vody. Pak necháme dle údajů na obalu dusit 10 – 20 minut. Rýže by měla být správně dovařená.Rýží zakryjeme utěrkou a necháme 10 minut dojít.
Rýžový ocet důkladně promícháme s cukrem a solí, pokapeme rýži, kterou promícháváme dřevěnou lopatkou, aby zchladla.
Ředkev nakrájíme nejprve na tenké plátky a pak na co nejjemnější proužky.
Cuketu omyjeme, nakrájíme podélně na cca 1 cm silné plátky a pak na krátké silné proužky.
Salát omyjeme, z lososa nakrájíme na prst silné proužky.
Ředkev krátce opláchneme ve vodě a osušíme.
Plátky nori příčně rozpůlíme.
Z rýže vytvarujeme 8 válečků.
Plátky nori naplníme rýžovými válečky, trochou wasabi a připravenými přísadami. Vnější konce listů nori slepíme dvěma zrníčky rýže do tvaru taštiček.
TIP: Rýži sushi rozetřeme na plátky nori, rozložíme na ni přísady a plátky pevně srolujeme. Každou roličku rozkrojíme na 4 ks. Místo uzeného lososa můžeme použít čerstvou rybu, kterou opečeme a nakrájíme silné proužky.