pirohy

Redakce
Slovenská

Co budu potřebovat?

200 g hladká mouka
špetka soli
vlažná voda
švestková povidla
250 g tvaroh (olešnický)
žloutek
sůl
250 g máslo

Jak na to?

Mouku dáme na vál, uděláme důlek. Vlažnou vodu osolíme. Postupně vléváme do středu mouky a mícháme vidličkou těstíčko. Potřebujeme jen tolik vody, aby z mouky bylo měkké těsto, ze kterého půjde udělat bochánek. Ten necháme chvilku odpočinout.
Zatím si přepustíme máslo. Do hrnku dáme máslo a na mírném ohni ho přepouštíme do zlatova.
Na pomoučeném vále rozválíme na tenkou placku.
Nakrájíme čtverečky cca 5x5 cm.
Do 1/2 těsta dáme švestková povidla. Čtvereček přehneme , aby vznikl trojúhelník a pečlivě slepíme.
Do 2/2 těsta dáme rozmíchaný tvaroh se solí a žloutkem.
Trojúhelníčky vhazujeme do vroucí vody dost osolené.
Jakmile vyplavou , jsou hotové. Vhazujeme je do mísy s mírně osoleným přepuštěným máslem.
Podáváme horké.