Domácí housky

Redakce
Česká

Co budu potřebovat?

Hladká mouka 250 g
Mouka polohrubá 200 g
Droždí (kvasnice) 20 g
Cukr 1 lžíce polévková rovná
Sůl 2 lžička kávová vrchovatá
Mléko 250 ml
Máslo 50 g
Žloutek 1 ks

Jak na to?

Z droždí, cukru, lžíce mouky a 150 ml vlažného mléka nechte vzejít na teplém místě kvásek. Ze zbývající mouky, mléka, soli, rozpuštěného másla a kvásku vypracujeme vláčné těsto, které hněteme asi 5 minut. Mísu zakryjeme utěrkou a necháme na teplém místě hodinu kynout. Za hodinu by těsto mělo zdvojnásobit objem. Těsto rozdělíme na tolik dílů, kolik chceme housek. Každý díl rozdělíme na tři stejné kousky.
Z kousků pleteme housky (ne moc natěsno, ještě budou kynout). Housky dáme na plech s pečícím papírem nebo podložkou a necháme ještě půl hodiny dokynout. Mezittím si zapneme troubu na 180 stupňů. Po dokynutí potřeme housky žloutkem rozšlehaným s vodou a sypeme hrubou mořskou solí, kmínem, sezamem nebo mákem, podle chuti. Pečeme asi 20 minut.