medovník s rybízovou zavařeninou

Redakce
Ruská

Co budu potřebovat?

1 vejce
1 lžíce medu
100 g krupicového cukru
30 g másla
1 lžička jedlé sody
1 lžička perníkového koření
250 g hladké mouky
rybízová zavařenina
1 hrst opražených jader vlašských ořechů
na krém: 120 ml mléka
1 lžička škrobové moučky
50 g másla
100 g mo

Jak na to?

Vejce, med, cukr a máslo mícháme v míse nad horkou párou, až se hmota zahřeje. Pak přidáme jedlou sodu a perníkové koření a šleháme, dokud směs nezhoustne.
Mouku nasypeme na vál, přidáme medovou hmotu a vypracujeme těsto. Rozdělíme ho na 4 stejné díly a vyválíme z nich stejné pláty o průměru asi 25 cm.
Pečeme je v předehřáté troubě při 200 st. Celsia.
Vychladlé pláty střídavě potíráme zavařeninou a krémem: ten připravíme tak, že rozmícháme škrobovou moučku s mlékem a uvaříme na kaši. Máslo utřeme s cukrem a postupně do něj vmícháme vychladlou kaši, až vznikne hladký krém.
Poskládaný dort nakonec potřeme zbývajícím krémem a posypeme nasekanými vlašskými ořechy.