Báleše s povidly a mákem
Redakce
Česká
Co budu potřebovat?
1 kg hladké mouky
1 kostka droždí kvasnic
1/2 l jihočeského mléka trvanlivého polotučného 1,5 %
4 lžíce jihočeského másla 82 %
1 lžička cukru krupice pod kvásek
2 vejce
dle chuti sůl
Na dohotovení :
povidla
mletý mák
moučkový cukr
jihočeské máslo 82
1 kostka droždí kvasnic
1/2 l jihočeského mléka trvanlivého polotučného 1,5 %
4 lžíce jihočeského másla 82 %
1 lžička cukru krupice pod kvásek
2 vejce
dle chuti sůl
Na dohotovení :
povidla
mletý mák
moučkový cukr
jihočeské máslo 82
Jak na to?
Do mísy si přesyjeme hladkou mouku a promícháme se solí.
Uděláme si kvásek z vlažného mléka, cukru a droždí. Vykynutý kvásek vlijeme do mouky a přidáme vejce a máslo.
Vypracujeme hladké těsto, které necháme vykynout na teplém místě ještě 30 minut.
Z připraveného těsta lžící vykrajujeme kousky těsta na pomoučený vál.
Rukama je trochu roztáhneme a pečeme pomalu na plotně na kamnech nebo na elektrickém nebo plynovém kolečku.
Upečené namáčíme v povidlech a sypeme mákem ochuceným moučkovým cukrem a přelijeme máslem.
Uděláme si kvásek z vlažného mléka, cukru a droždí. Vykynutý kvásek vlijeme do mouky a přidáme vejce a máslo.
Vypracujeme hladké těsto, které necháme vykynout na teplém místě ještě 30 minut.
Z připraveného těsta lžící vykrajujeme kousky těsta na pomoučený vál.
Rukama je trochu roztáhneme a pečeme pomalu na plotně na kamnech nebo na elektrickém nebo plynovém kolečku.
Upečené namáčíme v povidlech a sypeme mákem ochuceným moučkovým cukrem a přelijeme máslem.