Citronový moučník

Redakce
Slovenská

Co budu potřebovat?

150 g hladké mouky
75 g másla + 50 g do náplně
50 g moučkového cukru + 110 g do náplně
2 žloutky
1/2 sáčku vanilkového cukru
3 citróny
4 vejce

Jak na to?

Prosátou mouku smícháme s moučkovým cukrem, žloutky, máslem a vanilkovým cukrem. Rychle vypracujeme hladké těsto. 23 cm koláčovou formu vymažeme máslem. Těsto vyválíme a přeložíme do formy. Formu vložíme na 10 minut do vyhřáté trouby na 180°C.

Zatím co se korpus peče, máslo rozpustíme, cukr, vejce, citronovou kůru a štávu vyšleháme /asi 2 minuty/, nakonec přidáme mírně vychlazené máslo.

Když je těsto slabě růžové, korpus vyjmeme a nalijeme do něj náplň. Vrátíme do trouby a pečeme dalších 10-15 minut, dokud náplň zcela neztuhne.

Moučník krájíme až vychlazený, můžeme ho podávat pokapaný džemem z černého rybízu nebo borůvek a s kopečkem šlehačky. Je velmi osviežující a lahodný.