masové koule v rajské

Redakce

Co budu potřebovat?

mleté maso (vepřové nebo mix s hovězím) cibule rajčatové protlaky + kečup strouhanka vejce smetana hladká nebo polohrubá mouka cukr,sůl,pepř, koření ( pepř kuličky, nové koření, hřebíček a bobkový list)


Jak na to?

Nejprve si v misce smícháme mleté maso se strouhankou a vejcem, osolíme, opepříme.Ze hmoty tvoříme kuličky.Na pánvi si rozehřejeme olej nebo sádlo a kuličky na něm usmažíme dozlatova(Kuličky nemusí být úplně důkladně propečené, dovaří se pak v omáčce).Vyndáme a dáme stranou.
Cibuli nakrájíme na drobno.
V kastrolu si rozehřejeme větší lžíci sádla, vsypeme nakrájenou cibuli, osmažíme, přidáme mouku (hladkou nebo polohrubou) a uděláme si jíšku.Osmažíme a přilijeme tolik vroucí vody (používám z varné konvice), kolik chceme mít omáčky.
Přihodíme pár kuliček pepře,nového koření, pár hřebíčků a bobkový list.Vaříme cca 15 - 20 min.Poté vyjmeme všechno koření a omáčku rozmixujeme.Do takto rozmixovaného základu vlijeme rajčatové protlaky a důkladně rozmícháme.Pokud se nám omáčka zdá málo hustá, dohustíme záklechtkem z vody a mouky.Poté do omáčky vložíme již dříve usmažené masové kuličky a omáčku průběžně ochucujeme ( sůl, cukr a kečup) a vaříme celé ještě asi 10 - 15 min, aby maso pustilo do omáčky šťávu, popř se ještě dovařilo.Nakonec můžeme zjemnit smetanou podle chuti.