Plněné kedlubny

Redakce
Francouzská

Co budu potřebovat?

150 g přírodní rýže
jodidovanou sůl
4 velké kedlubny á 250 g
500 ml zeleninového vývaru
100 g Jihočeského Eidamu strouhaného
1 lžíci piňolek
1 lžíci Jihočeského másla
černý pepř čerstvě mletý
1 lžíci nasekané petrželové natě
2 malé cibule
300 g karot

Jak na to?

Rýži uvaříme v 350 ml osolené vody do poloměkka. Mezitím oloupáme kedlubny, rozpůlíme a vaříme asi 10 minut v zeleninovém vývaru.
Rýži smícháme se sýrem, piňolkami, máslem a vše osolíme a ochutíme pepřem a petrželovou natí.
Půlky kedluben vyjmeme z vývaru, vydlabeme na řezných plochách a naplníme rýžovou směsí.
Vydlabanou kedlubnovou dužninu nakrájíme na malé kousky.
Cibule a karotky oloupáme a nakrájíme také na malé kousky. Nakrájenou zeleninu vložíme do hrnce s vývarem, půlky kedluben na ni položíme a vše přiklopené vaříme asi 30 minut při nízké teplotě.
Kedlubny a zeleninu vyjmeme z hrnce a přikryté necháme odstát na teplém místě.
Vývar trochu vyvaříme a zašleháme do něj citronovou šťávu a smetanu.
Kedlubny a zeleninu rozdělíme na čtyři talíře, přidáme omáčku a vše ozdobíme petrželovou natí.