Babiččina kynutá bábovka plněná mákem

Redakce
Česká

Co budu potřebovat?

Těsto:
250ml vlažného Jihočeského mléka 1,5%, 60g rozpuštěného másla nebo Hery, 2 žloutky, 600g polohrubé mouky, 60g moučkového cukru, 1 vanilkový cukr, 3MO sušených kvasnic nebo půl kostky čerstvého droždí, špetka soli

Maková náplň:
200ml Jihočeské

Jak na to?

Těsto si vždy chystám v domácí pekárně.
Suroviny dáme do formy v daném pořadí a zapneme program č.6 - těsto.

Hotové těsto vyklopíme na lehce pomoučený vál a vyválíme na placku, kterou potřeme makovou náplní, zamotáme jako roládu a vložíme do sádlem vymazané bábovkové formy (nebo do dvou forem a pečeme v troubě dohromady, jsou lepší a takové akorát). Necháme ještě 10 minut kynout a pak dáme péct do předehřáté trouby na 180°C asi na 20 minut (zkusíme špejlí).

Maková náplň:
Jihočeské mléko s cukrem uvedeme do varu, přisypeme mák a důkladně promícháme. Odstavíme ze sporáku a přimícháme skořici, citrónovou kůru, hrozinky a necháme zchladnout.

Tuhle dobrůtku nám pekla babička, když jsem byla malá a s bráchama jsme ji všichni zbožňovali...jak babičku, tak bábovku.


DOBROU CHUŤ!!!