Domácí játrová paštika

Redakce
Česká
Předkrmy

Co budu potřebovat?

200 + 50 5
másla (50g na zalití)
500 g
kuřecích nebo kachních jater
1 ks
cibule nadrobno nakrájená
200 ml
drůbežího vývaru
150 ml
bílého vína
1 - 2 lžičky
provensálského koření
100 ml
smetany ke šlehání
12 lístků
šalvěje na ozdobu

Jak na to?

Očistěte játra a pokrájejte je na kostky. Na pánvi na 2 lžicích másla zpěňte cibulku, přidejte játra a míchejte, až zesvětlají a zatáhnou se. Zalijte je vývarem a vínem. 


Osolte, opepřete, posypte provensálskými bylinkami a pod pokličkou vařte 10 - 15 minut doměkka. Játra by měla být potopená do poloviny v tekutině. Po cca 10 - 15 minutách vypněte a vlijte vše do hlubší mísy s plochým dnem. Přidejte pokrájené  máslo a mixujte tyčovým mixerem dohladka. Přidejte tolik smetany, aby vznikla konzistence podobná husté omáčce. Přidejte pepř a sůl, paštika by měla být lehce přesolená, po zchladnutí se slanost vstřebá. 


Rozdělte do vhodných nádobek. Rozehřejte 50 g másla se šalvějí a zalijte jím povrch paštik. Nechte vychladnout a pak zakryjte potravinovou fólií nebo víčkem. V chladničce paštika vydrží i 5 dní.