Domácí játrová paštika
Co budu potřebovat?
Jak na to?
Očistěte játra a pokrájejte je na kostky. Na pánvi na 2 lžicích másla zpěňte cibulku, přidejte játra a míchejte, až zesvětlají a zatáhnou se. Zalijte je vývarem a vínem.
Osolte, opepřete, posypte provensálskými bylinkami a pod pokličkou vařte 10 - 15 minut doměkka. Játra by měla být potopená do poloviny v tekutině. Po cca 10 - 15 minutách vypněte a vlijte vše do hlubší mísy s plochým dnem. Přidejte pokrájené máslo a mixujte tyčovým mixerem dohladka. Přidejte tolik smetany, aby vznikla konzistence podobná husté omáčce. Přidejte pepř a sůl, paštika by měla být lehce přesolená, po zchladnutí se slanost vstřebá.
Rozdělte do vhodných nádobek. Rozehřejte 50 g másla se šalvějí a zalijte jím povrch paštik. Nechte vychladnout a pak zakryjte potravinovou fólií nebo víčkem. V chladničce paštika vydrží i 5 dní.