Kuře a brambory z jednoho pekáče
Redakce
Česká
Hlavní chody
Co budu potřebovat?
50 g
změklého másla
1 hrst
čerstvé šalvěje, nasekané
1 hrst
čerstvého oregana, nasekaného
1 lžička
lístků tymiánu, nasekaného
1 ks
velké celé kuře (asi 2 kg)
2 lžíce
olivového oleje
6 ks
velkých oloupaných brambor, nakrájených na větší kusy
Jak na to?
Pečené kuře má rád každý masožrout. Zkuste pečení s bramborami - chutě se skvěle propojí a brambory vám nikdy nechutnaly tak, jako z tohoto receptu!
Troubu předehřejte na 200°C. Smíchejte máslo s bylinkami, přidejte trochu soli a pepře a bylinkové máslo vetřete pod kůži kuřete. Pokrytá by měla být hlavně prsíčka. V pekáči rozpalte olej a krátce na něm osmahněte brambory, trvá to asi 5 minut. Brambory rozhrňte ke stranám a doprostřed posaďte kuře. Přilijte 200 ml vody, přiklopte a dejte do trouby na asi 40 minut. Pak pekáč z trouby vyjměte, brambory promíchejte a snižte teplotu na 190°C. Nezakryté pečte 1 hodinu, až bude kuře zlatavé.
Hlavně se pak u stolu nepoperte, je to fakt vynikající!