Vepřová kýta na smetaně s domácím kynutým knedlíkem

Andrea Paskerová
Česká
Hlavní chody

Co budu potřebovat?

1 kg
vepřou kýtu
2 ks
mrkve
1 ks
petržel
1 ks
cibuli
2 lžičky
soli
2 lžíce
mleté červené papriky
100 ml
oleje
250 ml
smetany
2 lžíce
hladké mouky
1 špetku
pepře

Jak na to?

Nejprve si osušíme, osolíme a opepříme maso. Na oleji si trochu osmažíme cibuli, přidáme červenou papriku, maso a ze všech stran opečeme. Zalijeme vodou, osolíme, přidáme očištěnou a nakrájenou mrkev, petržel a pak už dusíme doměkka. Hotové maso vyjmeme a omáčku zahustíme smetanou, ve které jsme rozmíchali hladkou mouku. Nakonec omáčku rozmixujeme nebo propasírujeme a můžeme omáčku ještě přelít přes síto, aby byla opravdu jemná. Maso nakrájíme na plátky a můžeme podávat nejlépe s houskovým nebo jako já s domácím kynutým knedlíkem, ale hodí se i těstoviny.

Kynutý knedlík
1 kg polohrubé mouky, 2 vejce, 1 droždí (42 g), ½ lžičky krupicového cukru, 400 ml vlažného mléka, sůl (cca 2 lžičky)
Nejprve si připravíme kvásek: z části mléka, droždí a cukru
Mouku promícháme se solí, přidáme ostatní suroviny včetně vykynutého kvásku a zaděláme těsto, které necháme na teplém místě vykynout. Z vykynutého těsta vytvoříme 4 šišky knedlíků a necháme pod utěrkou ještě půl hodiny kynout. Knedlíky vaříme 20 minut ve vodě nebo v páře. Po vyjmutí ihned propícháme špejlí, aby vyšla pára a nití nakrájíme.