Čokoládové brownies s pomerančovým ganache

Jiří Poslušný
Francouzská
Dezerty

Co budu potřebovat?

350 g
čokoláda na tarletky
400 g
vysokoprocentní čokoláda na ganache
250 g
Jihočeské máslo 82% nakrájené na kousky
3 ks
3 velká nebo 4 malá vejce
250 g
krupicový cukr (nejlépe hnědý)
85 g
hladká mouka
1 lžíce
prášek do pečiva
200 ml
Jihočeská smetana ke šlehání 33%

Jak na to?

Troubu předehřejte na 160 °C . Formy na tarletky vymastěte.
Čokoládu rozpusťte spolu s máslem. Vejce šlehejte tak dlouho, až zesvětlají, pak zašlehejte cukr, až je směs hustá a lesklá. Opatrně vmíchejte do rozpuštěné čokolády, navrch prosijte mouku s práškem do pečiva a vše vymíchejte do hladka. Vlijte do formy na tarletky a pečte asi 20 minut, povrch by měl být pevný na dotek, mírně lesklý, ale suchý. Zkoušíte-li propečenost pomocí špejle, měly by na ní ulpět vlhké drobečky, neboť brownies musí ze své podstaty zůstat hutné a vlahé.
Během vychládání těsto ještě trochu dojde. Upečené brownies nechte vychladnout.
Ganache je poleva, omáčka i náplň, kterou vyrobíte z čokolády a smetany Jihočeská smetana ke šlehání 33% 1 . Vychlazenou ji lze našlehat a použít ke zdobení dortů. Ohřátá je zase vynikající jako sladká omáčka na profiterolky a jiné dezerty.
Nastrouhejte čokoládu. Dejte smetanu a cukr do mísy a přiveďte k varu. Přidejte čokoládu a šlehejte, dokud se nerozpustí. Přidejte nastrouhanou kůru z 1 pomeranče.
Na tarletky nalijte ganache a ozdobte ovocem podle sezóny.