Skořicový pletenec - Estonský kringel

Jiřina Horáková
Česká
Dezerty

Co budu potřebovat?

250 ml
Jihočeské mléko Madeta
2 ks
žloutky
50 g
rozpuštěného Jihočeského másla Madeta
1 lžíce
cukr
l lžička
sůl
600 g
hladké mouky
40 g
čerstvé droždí
5 lžic
cukr
3 lžičky
skořice
100 g
Jihočeského másla

Jak na to?

Do trochy vlažného mléka rozdrobíme kvasnice, osladíme, zasypeme lžící mouky a necháme asi 5-10 minut vzejít kvásek. Pak ho vlijeme do mouky promíchané se solí, přidáme vše ostatní a vypracujeme tužší těsto a necháme ho vykynout. Když zdvojnásobí svůj objem rozdělíme těsto na dva díly a každý rozválíme na 40 x 30 cm. Cukr, skořici a Jihočeské máslo utřeme a potřeme těsto a zabalíme jako roládu kterou po délce rozřízneme v polovině, smotáme dohromady a stočíme do věnce. Těsto dáme na plech, vložíme do předehřáté trouby a pečeme 15min. při 180 st., pak zmírníme na 150 st a pečeme až je povrh zarůžovělý.
Do těsta můžeme přidat hrozinky a mandle.