Mořský ďas marinovaný ve víně Montagny Cru - Château du Cray 2013 s olivovou tapenádou a zeleninou s bazalkovým pestem.

Jiří Poslušný
Řecká
Hlavní chody

Co budu potřebovat?

4 porce
filet mořského ďasa
1 lžíce
mouka na zaprášení
šalotka, červená
a žlutá paprika, cuketa a lilek

Jak na to?

eleninu každému dle jeho preferencí. Nikdy však nic nezkazíme šalotkou, červenou a žlutou paprikou, cuketou a lilkem. Zeleninu připravíme na páře, postačí 10 minut, pokapeme olejem, dochutíme solí, pepřem a bylinkami.
Suroviny na pesto vychladíme (100 g lístků čerstvé bazalky, 100 g strouhaného parmazánu, 50 g piniových oříšků, 170 g olivového oleje a na dochucení sůl, pepř a česnek) a pak krátce a zprudka promixujeme tyčovým mixérem.

Připravíme si silný filet mořského ďasa, pro nějž je typické, že neobsahuje kosti. Smícháme víno s bylinkami-tymián a šalvěj a necháme půl hodiny marinovat. Filet lehce zaprášíme moukou. S ohledem na to, že mořský ďas je citlivý na odpočinek po tepelné úpravě, rybičku začneme připravovat o pár okamžiků dříve než zeleninu. Pak dáme rybce pár minut pauzu někde v teple.

Olivová tapenáda
Olivová tapenáda se skvěle hodí nejen jako výborné dochucovadlo k rybě, ale také k masům či jen tak na čerstvé bílé pečivo. Pro přípravu tapenády (pro cca 4 osoby) potřebujeme jen pár surovin. Kvalitní černé vypeckované olivy (cca 200 g), 4 filátka ančoviček, 50 ml olivového oleje, lžíci nasekané petrželky a sůl. Uvedené ingredience tyčovým mixérem vyšleháme v pěnu a odložíme do ledničky.
Vychlazení a rychlost jsou důležité, aby se pesto při mixování, kdy se suroviny zahřívají, nesrazilo. Pokud se tak i přesto stane, nechte pesto vychladit a pak ho znovu prošlehejte mixérem.
Na talíř nachystáme zeleninu pokapanou bazalkovým pestem, na ni odpočatého ďasa ozdobeného lžící tapenády a snítkou pažitky. Dobrou chuť!