Grilovaný mořský ďas s olivovou tapenádou a grilovanou zeleninou s bazalkovým pestem.

Jiří Poslušný
Česká
Hlavní chody

Co budu potřebovat?

4 porce
mořský ďas

Jak na to?

Grilovaný mořský ďas s olivovou tapenádou a grilovanou zeleninou s bazalkovým pestem.
Připravíme si silný filet mořského ďasa, pro nějž je typické, že neobsahuje kosti. Aby se filet propekl rovnoměrně a pěkně dozlatova, je zapotřebí extra péče, protože maso má tendenci se i přes osušení spíše dusit a barvu nabírat zbytečně pomalu. Jako osvědčený prostředek pomůže lehké zaprášení moukou či výrazné osolení na povrchu a to cca 15-20 minut předem. S ohledem na to, že mořský ďas je citlivý na odpočinek po tepelné úpravě, rybičku začneme grilovat o pár okamžiků dříve než zeleninu. Po ugrilování ďasa dejte masu vždycky pár minut pauzu někde v teple.
Olivová tapenáda
Olivová tapenáda se skvěle hodí nejen jako výborné dochucovadlo k rybě, ale také k masům či jen tak na čerstvé bílé pečivo. Pro přípravu tapenády (pro cca 4 osoby) potřebujeme jen pár surovin. Kvalitní černé vypeckované olivy (cca 200 g), 4 filátka ančoviček, 50 ml olivového oleje, lžíci nasekané petrželky a sůl. Uvedené ingredience tyčovým mixérem vyšleháme v pěnu a odložíme do ledničky.
Grilovaná zelenina s bazalkovým pestem
Zeleninu každému dle jeho preferencí. Nikdy však nic nezkazíme šalotkou, červenou a žlutou paprikou, cuketou a lilkem. Zeleninu očistíme a pokrájíme na větší kusy, lilek nasolíme, necháme vypotit a otřeme. Zeleninu nasucho opečeme na grilu, pokapeme rozpuštěným máslem, dochutíme solí, pepřem a bylinkami. Suroviny na pesto vychladíme (100 g lístků čerstvé bazalky, 100 g strouhaného Tylžského sýra archív 3měsíce zrání 48% , 50 g piniových oříšků, 170 g olivového oleje a na dochucení sůl, pepř a česnek) a pak krátce a zprudka promixujeme tyčovým mixérem. Vychlazení a rychlost jsou důležité, aby se pesto při mixování, kdy se suroviny zahřívají, nesrazilo. Pokud se tak i přesto stane, nechte pesto vychladit a pak ho znovu prošlehejte mixérem.
Na talíř nachystejte zeleninu pokapanou bazalkovým pestem, na ni položte ugrilovaného a odpočatého ďasa ozdobeného lžící tapenády a snítkou pažitky. Dobrou chuť!