Jablečné pie

Eliška Cífková
Americká
Dezerty

Co budu potřebovat?

0,360 Km
Hladké mouky
Studeného másla
Studené vody
(5 lžic)
Soli (1/2
lžic)
Vejce na
potření
Cukr moučka
na posypání
Jablka (6
ks)
Cukr krystal
Skořice (2
lžíce)
Máslo (20
g)
Citronovou šťávu
(3 lžic)

Jak na to?

Jablka oloupejte a zbavte jádřince, nakrájíme na plátky. Jablka dejte do mísy. Zastříkněte citronovou šťávou, zasypte cukrem a skořicí. Dobře promíchejte a nechte odstát. Do mísy dejte mouku se solí a promíchejte. Přidejte na kostičky nakrájené studené máslo. Máslo s moukou rozdrobte na drobenku. Poté přidejte studenou vodou a vypracujte soudržné těsto. Nehnětejte zbytečně dlouho stačí, když bude těsto držet pohromadě. Těsto rozdělte na dva stejné díly. Zabalte do fólie a dejte do lednice (alespoň 45 minut). Jablka dejte do cedníku a nechte chvíli vykapat. Všechnu šťávu do malého hrnce, přidat máslo a na mírném plameni vytvořit karamel. Sundat a nechte mírně vychladnout. Poté dobře promíchal a uchovat zakrytý v teple. Vychlazené těsto nechte chvíli odležet při pokojové teplotě. Jeden díl rozválejte na tenký plát. Druhý plát rozválejte stejně, ale nakrájejte na tenké plátky. Těsto dát do koláčové formy (26 Cm). Na dně těsto propíchněte vidličkou. Přidejte jablka a zalijte je karamelem. Na povrchu jablek pak složte mřížku. Těsto na povrchu pak potřete rozšlehaným vejcem a posypte trochou cukru. Dejte do trouby rozehřáté na 150 °C a pečte 45 min. Pokud máte plynové kamna v elektrický 60 min. na 170 C. Po 20 min. zkontrolovat. Pokud by se na povrchu příliš rychle zabarvovalo, můžete jej zakrýt kouskem alobalu.