Čočková polévka se slaninou

Redakce
Česká

Co budu potřebovat?

200 g čočky
50 g slaniny
1 a 1/4 litru vody
40 g JIhočeského másla
50 g cibule
40 g hladké mouky
2 stroužky česneku
1/8 litru Jihočeského mléka nebo Jihočeské smetany
sůl, pepř

Jak na to?

Čočku zalijeme vodou tak, aby byla potopená a necháme máčet přes noc. Druhý den doplníme zbytek vody a čočku vaříme do změknutí. U čerstvé čočky stačí většinou půl hodiny. Je-li však čočka starší, může vaření trvat hodinu i déle.
Když je čočka uvařená, osmahneme na másle nadrobno nakrájenou cibuli a na malé kousky nakrájenou slaninu, přidáme mouku a umícháme růžovou jíšku.
Zředíme jí vývarem z čočky, přidáme uvařenou čočku a povaříme ještě 20 minut.
5 minut před dovařením přidáme česnek, osolíme, opepříme (kořeníme až před dovařením, aby čočka rychleji změkla) a těsně před dovařením zjemníme smetanou nebo mlékem.
Můžeme podávat samotnou polévku nebo např. s chlebem či na nudličky nakrájenou a na másle osmaženou žemlí.