JIHLAVSKÝ (HORÁCKÝ) KOLÁČ

Redakce
Česká

Co budu potřebovat?

Těsto: 500 g polohrubé mouky, 90 g cukru moučky, 75 g Jihočeského másla, 20 g sádla, 1 celé vejce + 1 žloutek, 30 g kvasnic, špetka soli, cca 1 dcl Jihočeského lahodného mléka
Tvaroh: 750 g Jihočeského tvarohu na pečení (kostky, ne vaničky!), 100 g J

Jak na to?

Ze všech surovin řádně vypracujeme těsto a necháme vykynout. Pak rozdělíme na tři stejné díly - z tohoto množství budou tři čtvercové koláče.
Ze surovin na tvarohovou náplň vymícháme tvaroh.
Jednu část těsta rozválíme na pečícím papíře do velkého kruhu - na tenkou placičku. Pak ji celou potřeme třetinou tvarohu a ohneme okraje tak, aby vznikl čtverec. Lehce tvarohovou plochu posypeme strouhaným perníkem a těstové okraje potřeme vejcem (stačí zbylým bílkem).
Papír s koláčem opatrně přetáhneme na plech a pečeme ve vyhřáté troubě při teplotě cca 170 stupňů až do zezlátnutí těsta.
Vychladlý koláč pokapeme rozpuštěným máslem a potřeme jím i těstové okraje. Krájíme na 8 trojúhelníkových kousků.

Tento koláč se u nás roznáší jako svatební výslužka, nechybí ani na každoroční pouťové tabuli.