Bramborová omeleta

Redakce
Středomořská

Co budu potřebovat?

3 střední brambory
1 větší cibule
5 vajíček
Olej, sůl, pepř
Pánev, kterou můžete přikrýt plochým talířem
nebo zespodu plochou pokličku

Jak na to?

- brambory si nakrájíme na malé kousky a opečeme ponořené v oleji, né moc na silný ohen, at se nepřipečou. Po nějaké chvíli osolíme a když už jsou téměř hotové, přidáme na hrubo pokrájenou cibuli a dosmažíme. Brambor musí být měkký a cibule zesklovatělá.
- mezitím si v hlubším talíři nebo misce rozškvrláme vidličkou vajíčka, osolíme a opepříme. Brambory s cibuli přecedíme a přídáme do mísy k vejcím a smícháme.
Necháme takto chvilku.
- na pánvi si dáme trosku oleje a jak je rozehřátý, vylijeme obsah mísy a pomalu mícháme, jako na vaječinu. Když už vidíme, že je vajíčko skoro udělané ale ještě mokré, připlácame k sobě.
- po chvíli přiklopíme talíř z té ploché strany, nadzvedneme (já vždycky nad umyvadlem, kdyby nahodou :-) ) a otočíme, takže máme panev vzhůru nohama a na talíři v levé ruce máme vyklopenou omeletu.
- vrátíme se ke sporáku, položíme panev a z talíře necháme sjet omeletu na pánev. Necháme chvíli dodělat a pak stejným způsobem vyklopíme na talíř, z kterého budeme podávat. Nedopékejte to dlouho, pak bývá sušší.
- neznám člověka, který by ji neměl rád. Někdy ji dělávám pro manžela a mě k večeři a k tomu nějaký salátek, nebo pro návštěvu bud nakrájím na trojuhelníky nebo malé kostky, ozdobím olivou a napíchnu na párátko.
- správný je tento způsob, ale příště to chci vyzkoušet z vařených brambor, at to není tak kalorické ;-))