Kohout na víně a tymiánu

Redakce
Francouzská

Co budu potřebovat?

celý mladý kohout- 1 ks
špek-30g
cibule-1 velká
mrkev-3 ks
petržel kořen- 1 ks
celer-kousek
červené víno-3-5 dcl
drůbeží vývar-3-5 dcl
sůl,pepř
jihočeské máslo 82%-50g
čerstvé žampiony-10 hlaviček
perlové cibulky ve sladkokyselém nálevu-12 ks
cukr kr

Jak na to?

Kohouta naporcujeme,použijeme stehna,prsíčka a hřbet.Osolíme ho a opepříme.
V kastrolu si rozeškvaříme do křupava kostičky špeku,na něm opečeme po všech stranách maso,pak ho dáme na talíř.
Do kastrolu přidáme plátky cibule,na hrubé nudličky pokrájenou kořenovou zeleninu a pomalu opékáme téměř do hněda.
Podlijeme vývarem a vínem,přidáme bobkový list,tymián a maso a dusíme asi 45 minut do měkka.
Pak maso přendáme do pekáče a dáme do trouby pod gril dodělat kůrčičku.
V pánvi rozpustíme máslo,opečeme na něm oloupané a na čtvrtky pokrájené žampiony,přidáme ke šťávě.
Pak do pánve dáme cukr,počkáme až zkaramelizuje a přidáme k němu okapané perlové cibulky a trošku vína,počkáme až se vše spojí a přidáme také ke šťávičce.
Mezitím se nám dodělala kůrčička na mase a můžeme podávat...buďto s opékaným bramborem a nebo se šťouchaným,klidně jen s bílou bagetou jako praví Francouzi...