Sachr dort

Redakce
Česká

Co budu potřebovat?

60 g Jihočeského másla
100 g cukru krupice
6 vajec
80 g čokolády
90 g hrubé mouky
40 g strouhaných oříšků
100 g rybízové zavařeniny
150 g čokoládové polevy
250 ml Jihočeské smetany ke šlehání

Jak na to?

Rozklepneme vejce a oddělíme žloutky od bílků. Změklé máslo, polovinu cukru a žloutky utřeme do pěny. Pak přidáme změklou čokoládu a šleháme tuhý sníh, do kterého přidáme zbylý cukr.
Do žloutkové směsi přidáváme za stálého míchání mouku a strouhané oříšky. Nakonec do ní lehce vetřeme sníh z bílků. Vymažeme a vysypeme dortovou formu a těsto do ní vlijeme. Vložíme na chvíli do předehřáté trouby na 250 °C. Potom teplotu zmírníme na cca 174 °C a pečeme přibližně hodinu.
Upečený korpus vyklopíme na lehce pomoučený vál a necháme vychladnout. Pak jej podélně rozkrojíme, spodní část potřeme rybízovou zavařeninou a znovu přiklopíme horním dílem. Po celém dortu pak rovnoměrně rozetřeme rozpuštěnou čokoládovou polevu.
Smetanu vyšleháme dotuha. Hotový dort rozkrájíme zahřátým nožem, dáme na mísu a ozdobíme šlehačkou.