Poctivá houbová omáčka

Redakce
Česká

Co budu potřebovat?

400 g čerstvých nebo 20 g sušených hub
40 g Jihočeského másla
40 g cibule
40 g hladké mouky
3/4 litru vody
250 ml Jihočeské smetany
sůl, ocet

Jak na to?

Pokud použijete čerstvé houby, nakrájejte je na větší kousky. Sušené namočte přes noc do studené vody a druhý den je zceďte a vodu z nich vymačkejte.
Do hrnce dejte rozpustit máslo, přidejte nadrobno nakrájenou cibuli a nechte ji zesklovatět. Přidejte mouku, promíchejte a vytvořte jíšku.
Zalijte ji horkou vodou, osolte, promíchejte, aby se jíška spojila s vodou a přiveďte k varu. Vařte asi tři minuty a přidejte houby.
Opět přiveďte k varu a vařte ještě dvacet minut.
Nakonec přidejte smetanu a ještě chvilku provařte.
Hotovou omáčku dochuťte octem, případně ještě dosolte a podávejte s houskovým knedlíkem nebo s bramborem.